Eller purjolöks lasagne som det blir om man översätter det från italienska till svenska. Har du någonsin hört talas om en vit lasagne där purjolöken utgör huvudingrediensen? Nej det hade då aldrig jag iallafall. Men när ens bästa vän har en flickvän från Italien då får man smaka på såna här fantastiska maträtter!
Original recept från www.instagram.com
Feb. 29, 2024
500 g blandfärs eller vegofärs
1 st gul lök
4 st purjolök
1 st grönsaksbuljong
1 st köttbuljong (eller en grönsaksbuljong)
1 st morot
1 st selleri
Lite muskotnöt
4 dl vatten
300 st gr parmigiano
600 st gr mozzarella i bitar
5 dl mjölk
50 g smör
3 msk vetemjöl
Salt och peppar
Skala moroten och skär morot och selleri i mindre bitar. Hacka gullöken. Tvätta och strimla purjolöken fint. Stek morot, selleri och lök i olivolja i en traktörpanna.
Tillsätt lite purjolök i taget. Smaka av med salt och tillsätt 1 grönsaksbuljong och 2.5 dl vatten. Låter sjuda tills det mesta av vattnet avdunstat.
Stek färsen i en stekpanna. Smaka av med salt och muskot. Smula i en köttbuljong och 1.5 dl vatten. Låt sjuda.
Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet. Späd ut med lite mjölk i taget för att slippa klumpar och vispa tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner köttfärs och purjolöksblandningen i bechamelsåsen.
Sätt ugnen på ca 225° (200-250° beroende på ugn) Smöra en ugnsform. Lägg lite av såsen och lägg sedan plattor ( första lagret)
Lägg sedan sås, mozzarella och parmesan.
Repetera ca 4 gånger.
Lägg sås mozzarella och parmesan också på översta lagret av plattorna.
Sätt in i mitten av ugnen i ca 45-60 min.
Servera med en god sallad och NJUT!