Birria tacos! đź Super hĂ€rlig rĂ€tt med mycket smak en mexikansk klassiker! Egentligen ska man anvĂ€nda lamm eller getkött till Birria men det skiter vi i nu för det har Ă€r min variant sĂ„ körde pĂ„ karrĂ© đđ» Recept đđ» Blir ca 12st tacos.
Feb. 24, 2024
900 g karré
3 st torkade chipotlechili
3 st torkade anchochili
2 st rödlök
6 st vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 st lime (saft och zest)
3 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 msk vitvinsvinÀger
5 dl vatten
Salt & peppar
0.5 msk ingefÀra
1 msk oregano
3 tsk paprikapulver
2 st kanelstÀnger
1 tsk timjan
3 st lagerblad
3 msk kalvfond
12 st tortillabröd
Riven ost
Lime
Hackad persilja
Börja med att lÀgg de torkade chilin i 3,5dl kokande vatten och lÄt stÄ och dra i 45min.
För mildare sÄ kÀrna ur chilin.
Mixa sedan allt med en stavmixer sÄ det blir en chilipasta.
SkÀr karrén i större bitar & hacka löken och vitlöken fint.
Bryn köttet i olja sÄ det fÄr en fin fÀrg, gÄ i med löken och bryn nÄn minut till.
VÀnd ner vitlöken och bryn ytligare nÄgon minut.
TillsÀtt alla kryddor och frÀs en stund till under omrörning.
I med tomatpuré och fortsÀtt bryna nÄn minut.
Ner med rödvinet och lÄt det koka upp.
HÀll i de krossade tomaterna, chilipastan, fond, vatten vinÀger, limesaften & zesten.
LÄt nu allt puttra under lock i ca 2tim tills köttet Àr riktigt mört, ska börja falla isÀr.
Titta till grytan med jÀmna mellanrum och spÀd ev med mer vatten om den kÀnns torr. (Grytan ska inte vara vattning)
Lyft ur köttet frÄn grytan och dra isÀr det pÄ en tallrik med tvÄ gafflar.
Hetta upp en panna med lite olja.
Doppa tortillabröden i sÄsen och lÀgg ner det i pannan.
Strö pÄ riven ost & toppa med kött.
Vik ihop tortillan och stek ca 1min pÄ varje sida.
Strö över hackad persilja.
Servera tacosen med sÄsen (som en dipp) och lime som man pressar över tacosen.
Enjoy! đ„đź