Det här receptet är inspirerat av den grekiska böngratängen gigantes plaki. Bönorna får väldigt god smak av vinet och grönsakerna när de bakas i ugnen. I en gigantes plaki ska det vara vita stora bönor men du kan ta vilka bönor du vill. Jag köpte en förpackning blandade torkade ekologiska bönor att använda just denna gång. Ibland har jag också lagt till en tärnad zucchini eller aubergine.
Feb. 23, 2024
7–8 dl kokta valfria bönor
2 tetraförpackningar valfria bönor, t ex vita, bruna, kidney, svarta, cannelloni
1 stor gul lök, hackad
5 vitlöksklyftor, hackade
4 soltorkade tomater, blötlagda och sedan hackade
1 stjälk blekselleri
3 tomater eller 12 körsbärstomater, hackade
2 tomatpuré
1 torkad oregano
1 lagerblad
1 hackad dill
1 /2 dl hackad persilja
4 olivolja
1 vitt vin
Salt & svartpeppar
När allt är hackat är det bara att blanda ihop och hälla i allt i en gratängform.
Ugnsbaka i ugnen i 200 grader i totalt 30 minuter.
Ta ur gratängen var tionde minut och rör runt.
Servera med bröd, sallad, klyftpotatis, havreris, ris eller ja vad du vill!
Den är även god att äta ljummen.