Receptet på bakverket kommer från Odense i Danmark. Lätt att baka! 🥰
Feb. 22, 2024
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 st ägg
50 g jäst för söta degar
150 g mandelmassa
1 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
Uppvispat ägg
Mandelspån
Pärlsocker
Häll alla ingredienser i skålen på en assistent eller matberedare. Smöret och jästen delas först i mindre delar. Kör tills det blir en jämn deg. Låt degen vila, ca 15 minuter, medan man gör fyllningen.
Riv mandelmassa och rör med strösocker och smör till en jämn smet. Man kan också snabbt köra allt i en mixer.
Tag upp degen på mjölat bord. Knåda igenom den, tills den är en mjuk och följsam. Dela i tre delar.
Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20 x 35 cm. Lägg fyllning som en sträng längs mitten av degkakan. Den skall uppta ca en tredjedel. Vik sedan upp sidorna över fyllningen.
Lägg längderna på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 200° .
Pensla längderna med ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker.
Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen.