Riktigt smarrigt ikväll; köttbullarna smaksattes med färsk salvia & timjan. Tomatsåsen med persilja & basilika🤩👏! Receptet gäller till säkert 8 personer. Dvs. Lite härliga extra matlådor i en vanlig familj.
Aug. 12, 2022
𝘛𝘖𝘔𝘈𝘛𝘚𝘈̊𝘚:
2msk olivolja
2 gula lökar
1 stjälkar stjälkselleri
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
2st morötter
2msk tomatpuré
2msk kalvfond eller 2 köttbuljongtärningar
1dl rödvin
400g konserverade körsbärstomater av bättre sort
400g passerade tomater av bättre sort
1kruka persilja
1kruka basilika
Balsamicovinäger
Salt & peppar efter smak
𝘒𝘖̈𝘛𝘛𝘉𝘜𝘓𝘓𝘈𝘙:
1kg nötfärs
1st gul lök
3st vitlöksklyftor
2st ägg
2tsk chilipulver
1dl finhackad färsk salvia
1dl finhackad färsk timjan
1msk flingsalt
2tsk nymalen svart- & vitpeppar
Olivolja, extra virgin till stekning
Börja med tomatsåsen. Skiva chili, lök och pressa vitlöken. Tärna stjälkselleri & morötter. Fräs dem tillsammans med i olivolja, minst 5-10 min.
Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt rödvin, oxfond eller buljongtärningar, konserverade körsbärstomater & passerade tomater.
Tillsätt finhackad persilja & basilika. Smaka av med balsamicovinäger, salt & peppar. Låt sjuda på svag värme! min.
Nu till köttbullarna, finhacka den gula löken & pressa vitlöken. Lägg färsen i en bunke tillsammans med äggen & löken.
Tillsätt salvia, timjan & ströbröd i färsen. Blanda väl. Smaka av med salt & peppar.
Rulla köttbullar i valfri storlek.
Stek dem gyllenbruna i rikligt med olivolja. Lägg dem sedan vartefter de är klara i tomatsåsen för att gå färdigt, i ca 10-15 min.
Servera med spagetti och rikligt med riven parmesan.