Jag har inte gjort risotto förut, men denna som jag experimenterade fram igĂ„r mĂ„ste jag sĂ€ga blev otrolig, ni kan tacka mig senđđđŒ
Original recept frÄn www.instagram.com
Feb. 17, 2024
1 st finhackad gullök
2 st finhackade vitlöksklyftor
0.5 tsk chiliflakes
1 st tub tomatpuré cirka 200 g
0.5 dl vodka
0.5 dl matlagningsgrÀdde
3 - 4 dl finriven parmesan
4 dl risottoris
0.5 dl rödvin
1.5 st grönsaksbuljong + 1 liter vatten (jag anvÀnde dock inte allt)
2 st burrata
Olivolja
Salt & peppar
Koka upp buljong och vatten, lÄt sjuda.
Finhacka löken och stek den i olivolja, den ska bli genomskinlig. HÀll i chiliflakes, löken ska ej ta fÀrg.
SÀnk vÀrmen lite pÄ stekpannan och hÀll i tomatpurén. Nu Àr det viktigt att den Àr i stekpannan minst 10 minuter. Den ska bli tegelstensröd.
TillsÀtt riset och frÀs tills det börjar bli glansigt. TillsÀtt vin och vodka och lÄt koka in.
TillsÀtt buljong i omgÄngar och lÄt det koka in i riset under omrörning. HÀll först i cirka 1/3 och sedan 1-2 dl under omrörning. NÀr riset kÀnns mjukt (cirka 17-20 minuter beroende pÄ vad för kastrull/stekpanna du har och temperaturen pÄ buljongen) hÀll pÄ grÀdde och ytterligare lite buljong. Risotton ska vara lös. Ta av frÄn vÀrmen och rör ner parmesanosten (spara lite till topping). Smaka av med salt och peppar.
Servera sedan med riven parmesanost, lite olivolja och burrata.