1 kg strimlad vitkål
1 st skivad gul lök
1 kg köttfärs
400 g krossade tomater
0.5 dl vatten
1.5 msk kalvfond
2 st vitlöksklyftor (riven/hackad)
2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
Salt
Nymalen svartpeppar
Smör till stekning
4 st ägg
3 dl grädde
1 dl créme fraîche
3 dl riven ost
Salt
Nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn strimlad vitkål och skivad lök i smör på medelvärme. Det ska bli lite mjukt iaf.
Lägg åt sidan i en bunke eller så.
Bryn köttfärsen i samma stekpanna.
Blanda i tomat, vitlök, kalvfond, vatten och kryddorna.
Låt det hela koka ihop ordentligt.
Smaka av med salt och peppar samt andra kryddor.
Varva köttfärs och vitkål i en stor ugnsfast form. Lite som med en lasagne.
Blanda ihop äggstanningen och häll den över köttfärs och vitkål. Strö över den rivna osten.
Grädda i mitten av ugnen (30-40 minuter) eller tills gratängen har fått en fin gyllene färg och stanningen har satt sig lagom.
Ta ut och låt den stå och vila en stund.
Servera med en god sallad till.