Bästa risotton med kantareller och sparris! Sååå god!! Allt jag önskar på alla hjärtans dag innehåller kantareller!
Original recept från www.instagram.com
Feb. 17, 2024
4 dl arboria ris
10 - 15 st gröna sparrisar
300 st gr kantareller
2 msk olivolja
1 st purjolök
2 dl vitt vin
0.5 - 1 st citron
1 l buljong (2 tärningar + vatten)
1 msk kantarellfond
1 st vitlöksklyfta
2 - 3 msk näringsjäst
1 msk timjan
Salt och peppar
Riv sönder kantarellerna i mindre delar och skär sparrisen i 2-3 cm långa bitar.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek svampen 4-5 min.
Häll ner sparrisen och stek ytterligare 2-3 min. Ställ åt sidan.
Koka upp vatten tillsammans med tärningarna och kantarellfonden.
Skär purjolök och vitlök fint.
Ta en större gryta och stek löken med timjan i olivolja 3-4 min på medelhög värme.
Häll i riset tillsammans med vinet och pressa i halva citronen och zest. Sänk värmen och låt vätskan absorbera in.
Häll sedan i en skvätt i taget av buljongen och låt puttra in på låg värme. Rör om ofta.
När det är knappt 1 dl kvar av buljongen, smaka av och se så riskärnan svagt existerar. Känns det för hårt så häll på lite mer vatten.
Häll sedan i den sista skvätten, tillsammans med kantarellerna, sparrisen, timjan och näringsjästen.
Smaka av med salt och peppar. Servera direkt.