Pizza med kronärtskockskräm, kronärtskockshjärtan och grönkål

När det är säsong för färsk grönkål gör jag gärna den här pizzan. Tricket med att göra pizza i en hemmaugn är att ha hög ugnsvärme, gärna på grillfunktion och också använda ett pizzastål.

Elinsmatminnen

Feb. 10, 2024

Ingredienser

560 vetemjöl

360 kallt vatten

2 jäst

18 havssalt

För kronärtskockskräm:

200 färskost

1 vitlöksklyfta

1 kronärtskockshjärtan (290 g burk)

För pizzan:

150 färsk grönkål, sköljd och riven i mindre bitar

Olivolja

150 västerbottensost

2 mozzarellaostar (125 g), hackade

Svartpeppar

Flingsalt

Rivet skal av 1 citron

1 rostade hasselnötter

Gör så här

Pizzadegen behöver kalljäsa i kylskåpet i 2–3 dygn men går att använda också även efter 1 dygn. Blanda ihop alla ingredienser till pizzadegen ordentligt i en bunke. Degen behöver inte knådas utan när den håller ihop fint så för över degen i en oljad låda med lock och låt vila i kylen tills den ska användas. När det är dags att baka pizzan behöver degen komma ut i rumstemperatur. Forma degen till bollar och låt jäsa i 2–3 timmar innan den bakas ut.

Sätt in ett pizzastål i ugnen om du har ett sådant. Sätt ugnen sedan på 275-300 grader. Mixa ihop 2 bitar kronärtskockshjärtan med färskost och hackad vitlöksklyfta med en stavmixer. Blanda ner lite nymalen svartpeppar.

Bred över kronärtskockscremen på pizzabotten. Blanda grönkålen med lite olivolja och flingsalt. Fördela grönkål och bitar av kronärtskockshjärtan på pizzan. Lägg till sist på mozzarella och västerbottensost. Grädda på pizzastål/sten tills pizzan får fin färg. När pizzan är klar, riv över citronskal och strö ev över krossade hasselnötter och svartpeppar.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.