Saftiga kardemummabullar med hemgjord vaniljkräm 😍
Original recept från fridasbakblogg.se av Frida Skattberg
Feb. 10, 2024
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 st ägg
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12 - 15 dl vetemjöl special
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl vaniljkräm
3 dl mjölk
3 st äggulor
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
0.5 tsk vaniljpulver
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten
Sockerlag
Pärlsocker
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen (utom vaniljkräm) med en elvisp, ställ åt sidan.
Blanda samtliga ingredienser till degen i en stor bunke, gärna i den till din assistent om du har en sådan. Arbeta sedan ihop degen i maskin på låg hastighet i 15 minuter. För hand ca. 20 minuter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av smörfyllningen och vik sedan degen på mitten.
Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Gör iordning vaniljkrämen medan bullarna jäser: Tillsätt mjölk, ägg, strösocker & majsstärkelse till en kastrull & vispa ihop på medelhög värme. Rör om hela tiden i vaniljkrämen tills den tjocknar och får rätt konsistens. Ta av kastrullen från värmen och blanda sedan ner vaniljpulveret. Ställ åt sidan och låt krämen svalna.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Gör försiktigt en grop i varje bulle och spritsa sedan i vaniljkrämen. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 10 minuter.
Gör nu sockerlagen – koka ihop socker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt svalna.
Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna