Ytterlåret av älg är en smakrik styckningsdetalj med låg fetthalt och som kräver lång tillagning på låg värme för att bli mört. Som alltid med grytor blir den ännu godare att värma upp igen dagen efter!
Feb. 7, 2024
1 älgytterlår
3–4 gula lökar, skalade och strimlade
3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 köttbuljongtärning
0.5 dl tomatpuré
7 - 8 vatten
2 msk dijonsenap
1 msk worcestersås
1 msk paprikapulver
2 dl crème fraiche
200 svamp (t ex champinjoner eller trattkantareller)
Smör
Salt och nymalen svartpeppar
Färsk persilja till garnering
Skär köttet i smala skivor och sedan i strimlor. Stek strimlorna i omgångar i en stekpanna med lite smör, salta och peppra köttet. Se till att köttet blir brynt. Lägg över i gryta allt eftersom. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över i grytan.
Stek sedan lök och vitlök mjuk i stekpanna och låt tomatpurén få steka med på slutet. Lägg sedan över i stekgrytan tillsammans med köttet.
Tillsätt resten av vattnet, buljongtärning, creme fraiche, senap, worcestersås och paprikapulver. Låt grytan koka upp på spisen men ställ sedan den in i ugnen med locket på i 150 grader i ca 2 timmar. Jag tycker köttet blir bäst när det får bli färdigt i fukten i grytan i ugnen men det går också att låta grytan koka försiktigt på spisen.
Innan grytan serveras, stek svampen (skivad om champinjoner) med smör och blanda ner i grytan. Strö över färsk hackad persilja.