Vill du förflyttas till en solig tapasbar i Spanien utan att boka en dyr resa- gör dessa goda Patatas bravas med underbar rökig paprikasås!
Original recept från www.instagram.com
Feb. 8, 2024
3 st stora mjöliga potatisar
1 st stor gul lök, finhackad
2 msk olivolja
1 nypa chiliflakes
1 burk krossade tomater
0.5 msk rökt paprikapulver
0.5 msk vanligt paprikapulver
1 msk socker
1 tsk salt
Olja till fritering
Värm olivolja i en panna på medelvärme och lägg i chiliflakes. Fräs i en halv minut. Lägg i löken och fortsätt fräsa under omrörning i 3-5 minuter utan att löken tar färg.
Lägg i båda paprikasorter, fräs en minut med löken. Häll på krossade tomater, socker och salt. Reducera på medelvärme i 5 minuter.
Mixa såsen slät och passera genom en finmaskig sil. Ställ åt sidan. Detta kan förberedas en dag i förväg. Förvara i kyl.
Skala och tärna potatisen i 1,5 cm stora kuber. Lägg i en sil och skölj med kallt vatten. Salta och låt stå 5-10 minuter. Torka av med hushållspapper.
Värm frityrolja till 170 grader. Fritera potatisen i 6 minuter. Ta upp i en skål och täck med folie eller lock, låt vila 10-15 minuter. Så kan du förbereda något annat under tiden. Kanske steka en chorizo och fixa lite enkel grön sallad.
Fritera potatisen igen i 170 grader i 3 minuter. Den ska inte få för mycket färg. Ta upp på hushållspapper och salta direkt. Servera med sås och ev. någon grön ört på ❤️