Råsunda special

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Måste nog säga att det är det godaste brödet av alla sorterna som jag har testat baka hittills!

Original recept från mat365.blogspot.com

Urban Åkesson

Feb. 7, 2024

Ingredienser

50 g jäst (1 pkt)

150 g surdeg

2 tsk salt

1 msk honung

6 dl ljummet vatten

120 g grahamsmjöl

720 g vetemjöl

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Häll i salt och klicka ner honung. Rör ut jästen med saltet och honungen och lite av det ljumma vattnet. Häll på resten av vattnet, lägg i grahamsmjöl och rör om.

Häll i vetemjölet, men bara hälften till att börja med. Fyll sedan på med resten, men spara några deciliter tills degen ska bakas ut.

Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i 1-2 timmar. Smörj en bakplåt. Ta några tag med en trägaffel i den jästa degen, häll i lite mer mjöl ( det sparade vetemjölet) och arbeta degen lätt.

Tippa ut den på väl mjölat bakbord, ha rejält med mjöl på händerna också. Det går lätt att "knåda" den här degen om man liksom viker den hit och dit med lite mjöl på bakbord och händer.

Rulla sedan ut degen till en så prydlig rulle som möjligt (mina blir aldrig prydliga) och klappa in brödet med lite mjöl.

Flytta över brödet på bakplåten, skåra det på 3-4 ställen (skär lite på snedden) med vass kniv. Jäs ca 20 minuter.

Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 27 minuter. Ser brödet väl mörkt ut så täck över det med aluminiumfolie sista kvarten.

Låt brödet svalna utan bakduk. Då behåller det den trevliga knapriga brödskorpan, som är en av finesserna här.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.