Serveras med kryddigt ris, syrlig rödkål och en liten sallad på lök, gurka och persilja. Och med TVÅ såser: en röd sås och en vit kebabsås! Toppa med lite granatäpplekärnor för extra crunch. Recept från: @1000smaratter på Instagram
Feb. 4, 2024
6 st kycklinglårfilé
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
2 krm chiliflakes
4 dl basmatiris
6 dl vatten
25 g smör
0.5 st gul lök
3 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
1 st grönsaksbuljongtärning
5 st körsbärstomater
0.5 st inlagd paprika
1 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
En liten näve bladpersilja
2 krm salt
Lite svartpeppar
1 dl creme fraiche
1 - 2 msk majonnäs
2 tsk sriracha
1 st liten riven vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger eller citron
1 krm socker
1 tsk grovstark senap
2 tsk oregano eller timjan
Salt och peppar
1 st rejäl näve bladpersilja
1/4 - 1/2 gurka
0.5 st silverlök eller gullök
1 tsk sumak (har du inte det går citron bra)
1 msk olivolja
Salt och peppar
En bit rödkål
0.5 st citron
2 krm salt
Skär varje kycklinglår i 3. Rör ihop alla kryddorna och blanda med kycklingen. Trä på spett eller lägg i en form. Stek i stekpanna om du vill! Originalreceptet körde kycklingspetten i ugnen ca 40 minuter på 240 grader. Vänd på spetten efter halva tiden. (Jag gjorde på bröstfilé och i ugnen, skar upp kycklingen i ca 3x3 cm stora bitar på spett och de var klara efter kanske 25 min)
Skölj riset ordentligt. Smält smöret i en kastrull och stek finhackad lök, vitlök, tomatpuré och alla kryddor en stund. I med riset, grönsaksbuljong och vatten. Rör runt och låt koka upp på hög värme några minuter. Sänk sedan värmen till absolut lägsta och på med lock! Ånga klart ca 20 min.
Dags för RÖD SÅS! Ner med alla ingredienser i en mixer eller en skål för att köra med stavmixer. Färdigt.
Rör ihop ingredienserna till kebabsåsen.
Mandolina eller skär rödkål tunt. Massera med salt och citron.
Mandolina eller skär silverlök tunt. Grovhacka persilja. Skär gurkan tunt. Rör ihop allt med olivolja och sumak.
KLAAAAR!! Du kan ju ha allt i libabröd om du vill! Kanske en go feferoni.