Gjorde en variant på konservburks-klassikern Makrill i tomatsås. Men jag gjorde den mer matig för att passa till middag. Blev riktigt bra🤩👏
Original recept från instagram.com
Jan. 29, 2024
4 st makrillfiléer
1 msk smör
1 st schalottenlök
3 st vitlöksklyftor
1 st ask körsbärstomater på kvist ca 400 g
0.75 dl olivolja
1 dl vatten
1 burk krossade tomater 400 g
2 msk hummerfond, koncentrerad
1 msk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt
Vit- eller svartpeppar ur kvarn
1 nypa strösocker
Hackad färsk persilja
Skala och skär schalottenlöken till såsen i mindre bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Låt löken, vitlöken och de färska tomaterna utan kvistar fräsa i olivoljan, tillsätt vattnet och de krossade tomaterna och låt småputtra till en sås i 10–15 minuter på medelhög värme. Smaksätt med vinäger, salt och peppar och en nypa socker för att runda av smaken.
Salta och peppra makrillen. Stek den färdig i smöret. Lägg sedan över den i tomatsåsen. Strö över persilja.
Servera med ris och sallad.