En klassisk finsk rätt som man äter ofta till vardags i Finland 🥰 Serveras med blomkålsmos eller vitkålsmos.
Jan. 27, 2024
500 g köttfärs
100 g gul lök
3 st vitlöksklyftor
4 dl vatten
2 dl grädde
1.5 msk kalvfond, koncentrerad (eller en köttbuljongtärning)
1 msk tamarisoja
1 krm malen kryddpeppar
Svartpeppar, nymalen
0.5 dl hackad persilja
Arrowrot
Kallt vatten
Hacka löken och vitlöken.
Bryn på köttfärsen och finfördela den. Ett tips, använd en ballongvisp för att finfördela den.
Tillsätt lök och vitlök till färsen och låt den fräsa med.
Salta och peppra lite. Krydda även på med lite kryddpeppar.
Slå på vatten, grädde, kalvfond och tamarisoja.
Låt allt stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.
Blanda lite arrowrot och kallt vatten i en liten skål och toppred din köttfärssås till lagom tjocklek.
Man tillsätter alltså arrowroten i såsen under omrörning tills man har fått rätt konsistens.
Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.
Toppa med hackad persilja och servera direkt.