5 dl mjölk
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 st ägg
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g rumstempererat smör
12 - 15 dl vetemjöl special
3 dl mjölk
3 st äggulor
2 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
0.5 tsk vaniljpulver
Blåbärssylt
Vaniljkräm
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten
Sockerlag
Strösocker
Börja med att göra iordning vaniljkräm då den måste hinna svalna. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda under omrörning tills krämen har tjocknat. Ta av från värmen och rör ner vaniljpulver.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlade kardemummakärnor, strösocker, vaniljsocker, ägg och salt. Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla sedan ut till en stor kvadrat. Bred ut ett lager med vaniljkräm på degen och fördela därefter ut blåbärssylt över vaniljkrämen. Försök att få med så lite blöt vätska som möjligt från sylten.
Vik degen på mitten och skär remsor av degen. Tvinna och snurra ihop remsorna till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under en bakduk i ca 90 minuter.
Sätt ugnen på 225°C när det är ungefär 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-9 minuter. Gör sockerlagen under tiden som bullarna gräddas genom att koka upp lika delar vatten och strösocker i en kastrull tills sockret har löst sig. Ta av sockerlagen från värmen och låt stå tills bullarna är klara.
Pensla bullarna direkt med sockerlag när de är färdiggräddade och doppa sedan i strösocker.