Svarta grytan- vad är det? Jo en rejält mustig gryta gjord på kaffe (?!), vodka (!!) och tomatpuré! Nej den är inte svart, men min mamma kallade den för det så då är det så den heter. Riktigt god i alla fall, recept nedan.
Jan. 24, 2024
600 - 800 g nötkött tex fransyska eller rostbiff
50 g smör
1 - 1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl nybryggt och starkt kaffe
4 dl vispgrädde
2 dl tomatpuré (motsvarar en tub á 200 g)
0.5 dl okryddat brännvin (vodka tex)
Skär köttet i strimlor
Bryn köttet i omgångar i smör. Salta & peppra.
Lägg köttet och alla andra ingredienser i en gryta, gärna gjutjärn, och rör runt.
Låt grytan koka på låg värme under lock i MINST 60 min. Gärna 1,5 h. Späd med vatten vid behov.
Servera gärna med pressad potatis eller mos + syltlök & cornichons. Toppa med hackad persilja.