Xantangummi är helt fritt från gluten, men har samma elastiska fördelar som gluten har. Därför är Xantangummi ett så uppskattat alternativ, när man vill baka glutenfritt bröd 🥰
Jan. 23, 2024
4 st ägg
3 msk sötning
1 dl grädde
3 msk vatten
50 g smält smör
1 dl kokosmjöl
0.5 tsk xantangummi
2 msk fiberhusk
1 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver
100 g mandel, skållad och skalad
3 msk sötning
4 st droppar bittermandelarom
0.5 dl grädde
2 dl grädde
0.5 tsk vaniljextrakt (eller vaniljpulver)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Ställ de åt sidan tills vidare.
3. Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt.
4. Tillsätt det smälta smöret och grädden. Rör ihop snabbt.
5. Blanda ner de torra ingredienserna i äggvispet. Rör ihop snabbt. Ställ åt sidan 10 minuter så det får svälla. (gör mandelmassan under tiden)
6. Rulla så många bullar som du vill ha. Antingen fyra stora eller sex mindre. Fukta händerna så blir det lättare att rulla. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda bullarna cirka 25-30 minuter. Håll koll så att de inte får för mycket färg, det ska ju vara ljusa bullar.
8. Ta ut de när de är klara och låt de svalna på ett galler.
Mandelmassan: Mixa mandel och sötning i en matberedare. Tillsätt grädde och bittermandelarom och mixa ihop till en så slät massa som man tycker om själv. Om det är för torrt, tillsätt lite mer grädde. Lägg mandelmassan i lite plastfilm och forma till en rulle och förvara den i kylen.
Montering: Skär ett lock av varje bulle. Gröp ur lite innehåll från underdelen av bullarna. Blanda innehållet med mandelmassan. Tillsätt lite vatten så att man får en bra konsistens. Fyll bullarna med mandelmassa. Spritsa på grädde. Lägg på locket och pudra lite sukrin melis över.