Tips! Potatiskakan mĂ„r vĂ€ldigt bra av att fĂ„ stĂ„ och vila 20 minuter innan den ska serveras, dĂ„ den inte bara svalnar, utan Ă€ven stabiliserar sig đ„°
Jan. 22, 2024
750 g mjölig potatis
2 st Àgg
2.5 dl vispgrÀdde
1 dl riven ost
1 dl hackad bladpersilja och grÀslök
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 st vitlöksklyfta, riven
Smör till formen
1. SÀtt ugnen pÄ 175 grader.
2. Smörj ett bakplÄtspapper generöst med smör och tryck ned det i en brödform.
3. Blanda grÀdde, Àgg, ost, örter, salt och svartpeppar i en rymlig skÄl.
4. Hyvla potatisen i lövtunna skivor pÄ en mandolin.
5. Blanda med hÀnderna potatisen med övriga ingredienser, sÄ att allt fördelas jÀmnt.
6. HÀll ned blandningen i formen, och jÀmna till ytan med handen.
7. Tillaga potatiskakan i nedre delen av ugnen i 1 timma. TĂ€ck sedan formen med alufolie, och tillaga i ytterligare 15 minuter.
8. Tag ut potatiskakan ur ugnen, och lÄt formen stÄ i Ätminstone 20 minuter.
9. StjÀlp försiktigt upp potatiskakan pÄ en skÀrbrÀda, skÀr upp och servera.