Underbart god fiskgratäng med räkor och dill. 3-4 portioner.
Aug. 4, 2022
Ca 1/2 st blomkålshuvud
1 st färsk broccoli
20 g smör
0.5 - 1 dl grädde
Salt
Peppar
1 st äggula
1 st gul lök
Smör att steka i
400 g torsk färsk eller tinad
175 g kavli räkost
2 dl grädde
1 st fiskbuljongtärning (eller motsvarande mängd fiskfond)
Dill
1 st citron
Salt
Peppar
20 - 30 st räkor
Börja med moset. Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen och ansa broccolin. Skölj och dela dem i buketter/mindre bitar. Koka dem mjuka.
Häll av vattnet. Tillsätt smör i kastrullen, salta och peppra. Mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt lite grädde i taget och rör om till önskad konsistens (moset får inte bli för löst). Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader.
Grovhacka lök och fräs mjuk i en stekpanna med lite smör. Lägg löken i botten av en ugnsform. Lägg torsken på löken. Salta och peppra.
Rör ihop räkost, grädde, citronzest och saft efter smak (jag använde saft från en halv citron). Smula i fiskbuljongtärningen och ha i dill efter smak (spara lite dill till dekoration) och rör om. Smaka av med salt och peppar. Häll räkostsåsen över fisken.
Rör i äggulan i moset och spritsa eller klicka ut runt fisken. Grädda i ca 20 min tills gratängen fått fin färg och fisken är klar. Toppa med räkorna och lite dill innan servering.