Ser ut och smakar som en vanlig traditionell potatisgratäng 🥰 Rättika är en rotfrukt som ser ut ungefär som en vit stor morot. Smaken och konsistensen påminner om rädisa. Rättika är ett bra substitut till potatis för den som vill äta lågkolhydratkost, LCHF.
Jan. 20, 2024
600 g rättika
1 dl grädde
1 - 2 st vitlöksklyftor (eller mer om du gillar vitlök)
4 - 5 dl riven ost, helst en smakrik sort
Salt
Svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rättikan och skiva i skivor, omkring 0,5 cm tjocka. Koka skivorna i lättsaltat vatten, tills de är mjuka, det tar ca 15-20 minuter. Häll av allt vatten.
Lägg rättikan i en smord ugnsform och varva med salt, svartpeppar, pressad vitlök och riven ost. Häll över grädden och toppa med ytterligare riven ost.
Grädda i ugnen ca 30 minuter. Täck formen med folie på slutet, om gratängen får för mycket färg.