En lyxigare variant av pyttipanna. Vill du servera den som man gjorde 1911? Lägg det tärnade köttet i mitten på ett fat, löken i en krans runt köttet och potatisen ytterst. Bjud på rå äggula och senap som tillbehör.
Original recept från www.ica.se
Jan. 19, 2024
8 stora potatisar
600 g ryggbiff eller oxfilé
3 gula lökar
0.5 kruka persilja
5 msk smör
3 msk olja
Salt och vitpeppar
Äggulor och senap
Sätt ugnen på 75°C.
Skala och skär potatisen och köttet i ca 1 cm stora tärningar. Skölj potatisen i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Låt potatisen rinna av ordentligt i ett durkslag.
Skala och finhacka lökarna. Hacka persiljan fint.
Stek potatisen i omgångar i 2 msk av smöret och 2 msk av oljan (för 4 port) i en stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna och mjuka inuti, krydda med salt och peppar. Lägg upp på ett ugnssäkert serveringsfat och håll varmt i ugnen.
Stek löken sakta i 2 msk av smöret tills den är mjuk och börjar få färg. Krydda med salt och peppar. Lägg upp bredvid potatisen.
Höj värmen så att stekpannan blir ordentligt varm. Krydda köttbitarna med salt och peppar. Stek hastigt i omgångar i resten av smöret och oljan tills bitarna är brynta på utsidan och rosa inuti. Lägg upp på fatet bredvid lök och potatis.
Strö över persiljan.
Servering: Servera med råa äggulor och senap.