Melanzane al la parmigiana med aubergine är en favorit. Här har jag gjort en liknande gratäng men bytt ut auberginen mot blomkål.
Jan. 18, 2024
Tomatsås:
Olivolja
3 st vitlöksklyftor, skivade
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 st lagerblad
1 msk oregano
1 nypa socker
1 dl urkärnade kalamataoliver
Salt & nymalen svartpeppar
1 st blomkålshuvud
1 st mozzarellaost
1 dl nyriven parmesanost
Färska basilikablad
Sätt ugnen på 200 grader. Tomatsåsen: Värm en kastrull med lite olivolja och stek vitlöken så att den blir genomstekt men inte får färg. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa en stund. Tillsätt krossade tomater, lagerblad, oregano, en nypa socker, oliver och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt koka 10 minuter. Dela blomkålshuvudet till buketter och skiva stjälken. Blanda med lite olivolja i en gratängform. Salta. Rosta i 10 minuter i ugnen under tiden som tomatsåsen kokar. Ta ur formen med blomkålen. Fördela tomatsåsen över blomkålen, riv mozzarellan i bitar och fördela även den i gratängformen samt basilikan. Strö över parmesanen och vrid några tag med svartpepparkvarnen. Gratinera i ugnen i ytterligare ca 15 minuter.