Jag lagar så mycket grytor. De flesta består av antingen linser eller bönor. Jag brukar oftast köpa röda linser - men denna gång lagade jag en linsgryta på gröna linser. Grytan är så enkel, god och nyttig! 🤌🏻
Original recept från www.instagram.com
Jan. 20, 2024
4 dl torkade gröna linser
1 st gul lök
3 klyftor vitlök
2 st morötter
2 st selleristjälkar
300 g vitkål
3 msk tomatpuré
2 st lagerblad
1 msk torkad oregano
2 st umamibuljongtärningar
1.4 l vatten
Några msk persilja
Olivolja, till stekning
Salt
Peppar
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skala och skär moroten i slantar.
Hacka sellerin fint.
Fräs lök, vitlök, morot och selleri i olja i en stor kastrull.
Tillsätt tomatpuré, oregano och stek lite till.
Vänd i linser, smulade buljongtärningar och lagerblad.
Häll på vattnet.
Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Låt soppan sjuda under lock i ca 20-30 minuter, tills linserna mjuknar.
Ta kastrullen från värmen och rör ner finhackad persilja.
Toppa med en skvätt rödvinsvinäger och servera med en bit bröd.