Denna pizza kan du laga veckans alla dagar! HĂ€r kommer lite viktiga saker man kan tĂ€nka pĂ„: đ anvĂ€nd pizzasten eller stĂ„lplĂ„t (jag har en frĂ„n Gourmet stĂ„l som Ă€r jĂ€ttebra. SĂ€tt in den minst 40 minuter innan du ska baka, pĂ„ högsta vĂ€rme, högt i ugnen. Du ska liksom imitera en smal pizzaugn. đ knĂ„da lĂ€nge, minst 5 minuter i en maskin đ kavla inte, dra försiktigt ut degen. Dra och vrid med- eller moturs sĂ„ att du strĂ€cker glutenet Ă„t samma hĂ„ll hela tiden. Dra ut lite mer nĂ€r du har lagt pĂ„ tomatsĂ„sen och toppingen. đ nĂ€r du bakar ha pĂ„ grillvĂ€rme ovanifrĂ„n. đ toppa gĂ€rna med fĂ€rskriven parmesan och lite god olivolja sĂ„ fort pizzan kommer ut ur ugnen
Original recept frÄn www.instagram.com
Jan. 18, 2024
25 g fÀrsk jÀst
1 msk honung eller socker
1 tsk finkornigt salt
500 ml lite ljummet vatten
12 dl vetemjöl (tipo '00)
1 burk krossade tomater
1 msk socker
1 msk torkad oregano
Salt
Pizzan: Lös upp jÀsten i lite av vattnet tillsammans med honung eller socker. VÀnta med saltet. Du kan ocksÄ sÀtta pÄ ugnen med stenen i pÄ full vÀrme.
HÀll i resten av vattnet och arbeta in mjölet lite i taget. HÀll i salt pÄ slutet. KnÄda 5 min i en balmaskin. LÄt jÀsa under lock i minst en timme. Helst 2-3 timmar om du har tid men det brukar gÄ bra med en ocksÄ.
Förbered tomatsÄsen och tillbehör som du gillar under tiden. TomatsÄs: jag bara blandar 1 burk krossade tomater med 1 msk socker, 1 msk torkad oregano och lite salt.
Dela degen i 3 delar pÄ en vÀlmjölad yta, dra ut och skapa en liten kant. För över degen till en spade eller smal skÀrbrÀda. AnvÀnd gÀrna bakplÄtspapper. Toppa med tomatsÄsen och dina tillbehör. Dra ut degen lite mer efter det.
GrÀdda i ca 5 minuter.
Toppa med parmesan och olivolja â€ïž Ă€t