SĂ„ god kycklinglasagne med bladspenat, zucchini och soltorkade tomater!đ
Original recept frÄn www.zofiaskok.se
Jan. 16, 2024
Lasagneplattor
600 g kycklingfilé
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk olja
1 burk krossade tomater
0.5 burk soltorkade tomater i olja
1 st zucchini
2 st kycklingbuljongtÀrningar alt önskad mÀngd kycklingfond
2 msk kinesisk soja
2 dl créme fraiche
Salt & svartpeppar
100 g babyspenat
2 dl riven ost
1 dl fÀrsk basilika, finhackad
3 dl riven ost, valfri sort
5 dl mjölk
50 g smör
1.5 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
SkÀr kycklingen i mindre bitar. Skala och hacka lök, samt vitlök.
Hetta upp en kastrull med olivolja och frÀs lök och vitlök tills löken mjuknar, utan att den tar fÀrg. LÀgg dÀrefter ner kycklingen i kastrullen och stek kycklingen i nÄgra minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
SkĂ€r soltorkade tomater i strimlor och zucchini i mindre bitar. LĂ€gg ner i kastrullen och tillsĂ€tt krossade tomater, tomatpurĂ©, kycklingbuljong/fond och crĂ©me fraiche. âš6. LĂ„t koka i ca 5 minuter pĂ„ medelvĂ€rme. Gör under tiden bechamelsĂ„sen om du inte anvĂ€nder fĂ€rdig.
BechamelsÄs: SmÀlt smöret i en kastrull. TillsÀtt mjölet och lite av mjölken. Rör ut mjölet och tillsÀtt dÀrefter resterande mÀngd mjölk. Koka sÄsen under omrörning tills den börjar tjockna och ta dÀrefter bort kastrullen frÄn vÀrmen. Rör ner osten och smaka av med salt och svartpeppar.
Montering: HĂ€ll lite av kycklingsĂ„sen och bechamelsĂ„sen i botten av ugnsform. LĂ€gg ett lager med lasagneplattor och tĂ€ck sedan lasagneplattorna med bechamelsĂ„s. Varva lasagneplattor med kycklingsĂ„s, bechamelsĂ„s, och spenat. âšLĂ€gg avslutningsvis ett lager med lasagneplattor och sedan bechamelsĂ„s över.âšStrö över riven ost och grĂ€dda lasagnen mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.