Perfekt vardagsrätt. Servera gärna med stekt ägg och créme fraiche. Har testat en nyttigare variant med fullkornsris och räkor som också blev väldigt bra.
Original recept från matinspo.se
Jan. 15, 2024
3 dl ris (okokt)
300 g chorizo
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl fryst majs-, ärt- och paprikamix
1 msk paprikapulver
0.5 tsk chilipulver
1 tsk lökpulver
1 tsk strösocker
2 msk tomatpure
Olja att steka i
Vegeta (örtsalt)
Peppar
Koka riset i förväg och låt det svalna helt. Du kan göra fried rice med ris som är upp till 2 dagar gammalt.
Blanda alla kryddor och strösocker i en skål. Dela chorizon, tärna löken och riv vitlöken.
Stek chorizon i olja tills den fått färg. Ställ åt sidan. Stek lök och vitlök i samma panna tills de mjuknat något. Tillsätt tomatpurén och stek i 3-4 minuter. Tillsätt sedan kryddorna. Stek ihop och vänd sedan i de frysta grönsakerna. Fortsätt steka tills de blivit varma. Vänd sedan i chorizon och sist riset i omgångar. Rör ihop med två slevar. Krydda med vegeta och peppar.