Över 60 minuter

Baguetter

Ulfs recept som jag fått av Johanna. Tips: Om du vill spara en starterdeg till nästa baguettebak håller den tre dagar i kylen. Du kan även frysa den.

Alexandra Ålund

Jan. 15, 2024

Ingredienser

Fördeg

5 g jäst

200 g vatten

200 g vetemjöl med hög proteinhalt

5 g havssalt

Deg

Fördegen

1000 g vatten

20 g jäst

1400 g vetemjöl med hög proteinhalt

40 g havssalt

Gör så här

Fördeg: Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Blanda i mjölet och saltet och arbeta degen smidig. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar eller i kylen över natten.

Deg: Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

Dela degen i nio bitar. Platta till varje bit, vik upp en kant av degen mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Låt degbitarna vila i 5-10 minuter.

Rulla degbitarna till långa baguetter. Lägg dem på baguetteplåt eller mjöla en kökshandduk och lägg på en baguette. Vik upp en bit tyg som avskiljare, mjöla och lägg på en baguette till osv. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

Mjöla och snitta baguetterna. Har du jäst dem i handduk flyttar du försiktigt över dem till plåt med bakplåtspapper. Det får plats tre baguetter på varje plåt. Ställ in en plåt i ugnen i taget och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 15 minuter.

Grädda baguetterna i 20-25 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.