Ulf recept på pain de mie som jag fått av Johanna. Tips: Baka en sats och ha färdigskivad i frysen som en turbomatad frukostrostis. Originalrecept av Jonas Cramby.
Jan. 15, 2024
6 g torrjäst (2 tsk)
250 g fingervarmt vatten (2 1/2 dl)
250 g standardmjölk (2 1/2 dl)
720 g vetemjöl special (12 dl)
15 g salt (2 1/2 tsk)
18 g honung (1 msk)
100 g smör
Blanda jäst och vatten direkt i en degblandare. Tillsätt mjölk, mjöl, salt och honung och kör 2 minuter i maskinen. Låt vila 2 minuter och kör sedan 2 minuter till. Om du knådar för hand får du dubbla alla knådtider.
Lägg smöret mellan plastfolie och börja sedan slå på det med en kavel som en galen person. Fortsätt tills smöret är mjukt men inte har börjat smälta. Dutta små klickar smör åt gången i degen samtidigt som maskinen är på. Sluta när allt smör är inknådat. Lägg degen på ett mjölat bakbord.
Vik degen, som ska vara lite klibbig men fortfarande formbar, på mitten. Vänd den ett halvt varv och vik den en gång till. Vik en tredje gång. Forma till en stor bulle och lägg den i en skål med plastfolie över. Låt jäsa i rumstemperatur tills den nästan tredubblat i storlek, cirka 3 timmar.
Ta upp degen och lägg den på ett mjölat bakbord. Platta till och vik den på mitten. Upprepa totalt tre gånger. Lägg tillbaka i skålen, lägg över plastfolie och låt jäsa 2 timmar till eller tills den dubblats i storlek.
Sätt ugnen på 220 grader. Det är nu det gäller att ha lite känsla. Ta, självsäkert och lite divigt som en bagare, upp degen ur skålen och vik den på längden och forma till en limpform. Lägg den vagt limpformade degen, med sömmen neråt, i en pain de mieform eller annan avlång brödform och pressa ut den lite med mjölade fingrar. Täck med plastfolie. Låt jäsa tills degen når 1 cm från kanten, det tar cirka 1 timme.
När degen är färdigjäst skjuter du över locket på formen (eller om du bara har en vanlig form: Lägg på en värmebeständig skärbräda eller något annat platt med en tyngd på) och grädda mitt i ugnen 40 minuter. Ta ut brödet ur formen och låt svalna helt innan du skivar upp. Fascineras av den perfekt fyrkantiga formen.