Citron- och vallmofyllningen är från Brinken Bakar, även degen är det men med lite inspiration från mig själv👌🏻🍋
Jan. 14, 2024
500 g rumsvarm mjölk (3 % fetthalt)
50 g jäst för söta degar
500 g vetemjöl
12 g kardemummakärnor
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker
10 g salt
Ca 450-500 g vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk vatten
Om citron- och vallmofyllning: saft från 2 citroner
200 g rumsvarmt smör
100 g florsocker
2 tsk kardemummakärnor (mortla dessa)
1 msk maizena
2 st citroner - skalet
2 msk vallmofrön
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kanel
Ägg och pärlsocker till dekoration
150 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
Smör och strösocker som topping
Fördeg: Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken. Tillsätt vetemjölet. Rör om med en träslev och låt stå i 1 timme.
Deg: Mortla kardemummakärnorna. Blanda i kardemumman, saltet, smöret och strösockret i fördegen. Tillsätt lite mjöl i taget tills du fått en fuktig men mjuk deg. Kör degen i bakmaskin i 10 minuter.
Låt degen sedan jäsa i 40 minuter under bakduk.
Blanda valfri fyllning.
Kavla ut degen tunn till en rektangel. Bred på fyllningen. Vik över halva degen. Tryck till kanterna så att degen blir som en rektangel. Kavla lätt.
Skär degen i 1 1/2 cm tjocka bitar. Ta en bit och skär sedan ett snitt i mitten av degen (nästan hela vägen upp). Tvinna sedan flärparna och rulla sedan ihop till en bulle.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Beroende på vilka bullar du valt så gör du dekorationen här, t ex pensla med ägg och strör pärlsocker på.
Grädda bullarna i 12-15 minuter beroende på vilken färg du vill ha på bullarna.
Blanda sockerlagen i en kastrull. Koka upp till strösockret smält. När du tagit ut bullarna så penslar du sockerlagen på dom.
Blanda sockerlagen i en kastrull. Koka upp till strösockret smält. När du tagit ut bullarna så penslar du sockerlagen på dom.