Bullar

Citron- och vallmofyllningen är från Brinken Bakar, även degen är det men med lite inspiration från mig själv👌🏻🍋

Anna Törnqvist

Jan. 14, 2024

Ingredienser

Fördeg

500 g rumsvarm mjölk (3 % fetthalt)

50 g jäst för söta degar

500 g vetemjöl

Deg

12 g kardemummakärnor

200 g rumsvarmt smör

200 g strösocker

10 g salt

Ca 450-500 g vetemjöl

Sockerlag

1 dl strösocker

2 msk vatten

Om citron- och vallmofyllning: saft från 2 citroner

Fyllning 1 - Citron- och vallmobullar

200 g rumsvarmt smör

100 g florsocker

2 tsk kardemummakärnor (mortla dessa)

1 msk maizena

2 st citroner - skalet

2 msk vallmofrön

Fyllning 2 - Kanelbullar

150 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk kanel

Ägg och pärlsocker till dekoration

Fyllning 3 - Vanilj- och sockerbullar

150 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

Smör och strösocker som topping

Gör så här

Fördeg: Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken. Tillsätt vetemjölet. Rör om med en träslev och låt stå i 1 timme.

Deg: Mortla kardemummakärnorna. Blanda i kardemumman, saltet, smöret och strösockret i fördegen. Tillsätt lite mjöl i taget tills du fått en fuktig men mjuk deg. Kör degen i bakmaskin i 10 minuter.

Låt degen sedan jäsa i 40 minuter under bakduk.

Blanda valfri fyllning.

Kavla ut degen tunn till en rektangel. Bred på fyllningen. Vik över halva degen. Tryck till kanterna så att degen blir som en rektangel. Kavla lätt.

Skär degen i 1 1/2 cm tjocka bitar. Ta en bit och skär sedan ett snitt i mitten av degen (nästan hela vägen upp). Tvinna sedan flärparna och rulla sedan ihop till en bulle.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i minst 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Beroende på vilka bullar du valt så gör du dekorationen här, t ex pensla med ägg och strör pärlsocker på.

Grädda bullarna i 12-15 minuter beroende på vilken färg du vill ha på bullarna.

Blanda sockerlagen i en kastrull. Koka upp till strösockret smält. När du tagit ut bullarna så penslar du sockerlagen på dom.

Blanda sockerlagen i en kastrull. Koka upp till strösockret smält. När du tagit ut bullarna så penslar du sockerlagen på dom.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.