Enkel och god förrättspaj som även passar bra till jul och midsommar. Den går dessutom bra att göra flera dagar innan den ska serveras. Gör då alla steg förutom det sista och frys in pajen. Ta ut pajen några timmar innan servering och låt den tina innan den garneras och serveras.
Aug. 2, 2022
300 g kavring
75 g smör
400 g philadelphiaost
2 dl créme fraîche
250 g varmrökt lax
2 st schalottenlökar
2 msk hackad dill
Salt & peppar
75 g röd rom
Citron till garnering
Dill till garnering
Smält smöret.
Finfördela brödet i matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
Blanda ihop det smälta smöret med den smilade kavringen.
Klä en rund form med avtagbara kanter med bakplåtspapper (för att pajen inte ska fastna).
Platta ut brödblandningen i formen.
Ta bort eventuellt skinn och eventuella ben från laxen och tärna laxen.
Skala och finhacka löken.
Finhacka dillen.
Rör samman philadelphiaosten med créme fraîche.
Tillsätt lök, dill och slutligen lax. Blanda väl.
Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Bred laxröran över botten.
Garnera med rom, citron, dill och servera gärna på en ruccolabädd och med ett stort glas mjölk.