Nygräddade tunnbröd med smör och ost 😋 Mjukt tunnbröd, eller stompa som det också kallas, kryddat med fänkål, anis och honung.
Jan. 12, 2024
1.5 l rågsikt
4 tsk bakpulver (eller 2 tsk bikarbonat)
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk salt
5 dl filmjölk (eller yoghurt, gräddfil, mjölk)
1.5 dl sirap
Gör degen i maskin eller för hand.
Stöt fänkålsfrö och hel anis i en mortel.
Rör ihop rågsikt, bakpulver, kryddor och salt. Arbeta in filmjölk och sirap. Degen ska bli något hård och kompakt, men ändå kladdig. Forma till ca 25 st degbollar (något mindre än en tennisboll)
Använd ett mjölat bakbord att arbeta ut tunnbröden på. Tryck till degbollarna med händerna, så att de får en rund form. Kavla sedan ut tunnbröden i storlek som en pannkaka. Nagga dem med en gaffel eller använd en kruskavel.
Grädda strax över medelvärme i torr stekpanna. När brödet bubblat lite, så vänder man det och gräddar på andra sidan också. Totalt ska tunnbröden gräddas knappt 2 min.