5 dl mjölk
50 g jÀst
1 msk mortlade kardemummakÀrnor
1 dl strösocker
2 st Àgg (gÄr att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
12 - 15 dl vetemjöl special
250 g rumsvarmt smör
100 g mandelmassa
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
Vaniljpulver
20 st droppar pistage arom (jag anvÀnder borgeby)
Grön karamellfÀrg
1 Àgg
PĂ€rlsocker
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten
Vispa samman smör, riven mandelmassa, strösocker och vaniljpulver till fyllningen. âšTillsĂ€tt pistagearomen, smaka av och tillsĂ€tt eventuellt mer arom om sĂ„ önskas. TillsĂ€tt lite karamellfĂ€rg för att fĂ„ en grönare fĂ€rg pĂ„ fyllningen.
HĂ€ll mjölken i bunken till din assistent. âšSmula ner jĂ€sten och tillsĂ€tt mortlade kardemummakĂ€rnor, strösocker, vaniljsocker, Ă€gg och salt. âšRör om tills jĂ€sten har löst sig.
TillsĂ€tt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen slĂ€pper frĂ„n bunkens kanter. âšArbeta ihop degen i maskin pĂ„ lĂ„g hastighet i ca 15 minuter - för hand ca 20 minuter.
Ta upp degen pĂ„ mjölat bakbord och kavla ut degen till en stor rektangel. Bred pĂ„ fyllningen och vik degen pĂ„ mitten. âšSkĂ€r ca 2 cm breda remsor av degen, som du sedan tvinnar och snurrar ihop till bullar. LĂ€gg bullarna pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper och lĂ„t jĂ€sa under bakduk i ca 90 minuter.
SÀtt ugnen pÄ 225°C nÀr det Àr ungefÀr 20 minuter kvar av jÀstiden.
Pensla bullarna med Àgg nÀr de Àr fÀrdigjÀsta och strö över pÀrlsocker. GrÀdda bullarna mitt i ugnen i ca 8-9 minuter.
Gör iordning sockerlagen under tiden som bullarna grÀddas genom att koka upp lika delar med strösocker och vatten. LÄt koka tills sockret har löst upp sig och stÀll sedan Ät sidan.
Ta ut bullarna ur ugnen nÀr de Àr fÀrdiggrÀddade och pensla bullarna direkt med sockerlag.