Jag kan ju skriva lite drömmigt om långa helgfrukostar men denna termin har vi inga såna då barnen har tidiga aktiviteter både lördag och söndag. Men man kan ju sätta degen innan och sen äta frukost nummer två efter aktiviteten. Muuums! Så idag tänkte jag i alla fall dela med mig av dessa havrefrallor utan gluten. Saftiga och sååå goda!
Original recept från sandracallermo.se av Sandra Callermo
Jan. 22, 2024
25 g jäst
9 dl kallt vatten
1 msk honung
1.5 dl glutenfria havregryn
150 g kikärtsmjöl
150 g havremjöl
65 g bovetemjöl
65 g teffmjöl
40 g fiberhusk
2.5 tsk salt
1 st ägg
Havregryn
Smula ner jästen i en bunke och häll på salt. Rör med slev så jästen löser upp sig. Tillsätt sedan vatten och honung och blanda. Ta en ny bunke och blanda havregryn med kikärtsmjöl, havremjöl, bovetemjöl, teffmjöl och fiberhusk. Rör ner de torra ingredienserna i degvätskan. Lägg på en bakduk och låt jäsa 2 timmar.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Ta sedan en slev och lägg upp frallor på en plåt med bakplåtspapper. Bearbeta degen så lite som möjligt. Forma lätt med blöta händer.
Pensla med vatten eller uppvispat ägg. Strö över havregryn och sätt in i ugnen 15-17 minuter.
Lägg över på galler och låt svalna under bakduk.