En god vegetarisk sommarsallad. Tips, gör en snabb variant på citronmajonnäsen: smaksätt färdig majonnäs med citronskal och- juice.
Aug. 1, 2022
4 msk helt bovete
0.5 kruka persilja
1 msk finrivet citronskal
1 msk rapsolja
400 g halloumi eller grillost (grillost är bättre för miljön)
2 krukor sallad
1 ask smörgåskrasse
Salt
2 st rödlök
1 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
2 st äggulor
2 msk finrivet citronskal
2 tsk färskpressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
Picklad rödlök: Skala löken och skiva tunt, gärna på en mandolin. Blanda med 1/2 tsk salt och låt stå i 15 minuter. Koka upp ättika, socker och 1 dl vatten. Häll av vätskan från löken och lägg löken i en skål. Häll över ättikslagen och låt stå i kylen över natten.
Citronmajonnäs: Vispa ihop äggulor, citronskal och- juice, senap, vinäger och 1 tsk salt i en bunke. Tillsätt oljan, lite i taget, under fortsatt vispning.
Rosta bovetet i en torr, het stekpanna 2-3 minuter tills det får lite färg. Låt svalna. Finhacka persiljan. Blanda med citronskal och olja. Torka av halloumin med hushållspapper. Gnid in osten med örtoljan runtom.
Grilla osten tills den får fin färg runtom. Flytta till en svalare del av grillen och låt ligga i ca 15 minuter tills den är varm rakt igenom.
Skär osten i skivor och lägg på ett fat med sallad, picklad rödlök och ringla över citronmajonnäsen. Toppa med rostat bovete och klippt krasse.