Enkel pastagratäng med köttfärs (+ lite andra rester du säkert har hemma i kyl/frys) . Smarrig, svinnsmart och billig pastagratäng. Jag tog lite det jag hade i kyl och frys men våga ta just du har, tror det blir bra det med!
Jan. 9, 2024
4.5 portioner pasta ( fp ca)
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
500 g nötfärs (eller annan färs), har du bacon eller rökt skinka ha i det med.
2 tsk basilika eller oregano
1 msk ketchup
2 tsk oxfond
Salt
Grovmalen svartpeppar
Vitpeppar
1 burk färdig pastasås tex @muttinordics med parmesan
1 - 2 dl vatten
1 - 2 tsk crema de balsamico
1 dl vispad grädde
Lite keso (färskost/creme fraiche funkar lika bra!)
1 - 1.5 dl riven ost, gärna lagrad tex västerbottensost
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan, gärna 1 min kortare än vanligt.
Hacka lök och vitlök, fräs i olja eller smör några minuter.
Lägg till nötfärs och stek färdigt. Krydda!
Lägg till övriga ingredienser till såsen.
Låt köttfärssåsen puttra ihop och späd med mer vatten om det behövs.
Häll i pasta i en form, toppa med såsen och rör sedan ihop täcket bestående av grädde och ost.
Klicka ut och bred ut ost- och gräddblandningen på toppen. Gratinera 10-15 min. Kör gärna varmluft för extra fin färg.