Ibland kan grönsakssoppor bli lite tråkiga och smaklösa men mitt bästa knep för djupare smak är att rosta grönsaker och rotfrukter i ugnen först. Dessutom är det väldigt smidigt att lägga allt på en plåt, ringla över lite olja med salt och peppar och kanske någon ört och så får smakerna komma fram i ugnen innan du mixar ihop med vatten och eventuellt någon mejeriprodukt. Så här ska ni få ett recept på rostad pumpasoppa med massor av smak. Barnen blev överlyckliga när de dessutom fick toppa den med bacon. Gjorde även en snabb örtolja som gav både färg och smak. Men du kan självklart toppa med precis det du önskar. Vill du ha den vegetarisk kan du skippa bacon och bara köra på bönor och fetaost.
Original recept från sandracallermo.se av Sandra Callermo
Jan. 8, 2024
1 st butternutpumpa (ca 1,5 kg)
500 g körsbärstomater
2 st röda paprikor
1 st gul lök
1 st hel vitlök
2 dl växtbaserad grädde
8 - 10 dl kokande vatten
Bacon
Bönor
Fetaost
Örtolja
Sätt på ugnen på 225 grader. Skala pumpan, dela på mitten, kärna ur och skär sedan i grova bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Kärna ur paprikan och dela grovt. Skala löken och skär i 4 delar. Skär av toppen på vitlöken. Lägg paprika, tomater, lök och vitlök på plåten. Ringla över olivolja och krydda med salt, svartpeppar och örtsalt. Ställ in i ugnen 20-25 minuter så det fått lite färg.
Under tiden kan du preppa örtoljan (mixa örter, olivolja, en vitlöksklyfta, lite citron och salt) samt stek bacon och tärna fetaost.
Lägga allt från plåten i en stor gryta och tryck ur vitlöksklyftorna ur skalet. Häll på grädden samt vatten och mixa slätt med stavmixer. Låt koka upp. Späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Servera med toppings.