Älgköttbullar

Viltkött är enligt mig det mest klimatsmarta köttet vi kan äta! 🫎 Här är en husmansklassiker nämligen köttbullar gjorda på älgkött som serveras med kokt potatis, gräddsås, lingon & pressgurka! Svårslagen kombination om du frågar mig 🤩 Ofta när jag gör köttbullar så gör jag en stor laddning så fryser jag in färdiga köttbullar så man enkelt kan ta fram när man behöver 😃

Original recept från www.instagram.com

Alexander Lindgren

Jan. 7, 2024

Ingredienser

1500 g älgfärs

Smör & neutral olja

3 dl mjölk

1.5 dl ströbröd

2 stora gullökar

3 st ägg

5 msk viltfond egen gjord (använder ni koncentrat så spädd enligt instruktionen på flaskan)

2 msk japansk soja

5 st enbär (krossade)

Salt & svartpeppar

Gräddsås

2 msk smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

3 dl grädde

1 dl sky från köttbullarna

4 msk kalvfond (koncentrat)

Ansjovisspad

2 msk japans soja

1 msk gelé (jag hade rönnbärsgelé)

Salt & peppar

Gör så här

Vispa ihop mjölk, ägg, ströbröd, viltfond & sojan i en bunke och ställ åt sidan.

Skalla och finhacka löken, bryn sen löken tillsammans med enbären i en stekpanna med smör tills den precis börjat få färg.

Tillsätt sen brynta löken i bunken med mjölk blandningen och rör ihop.

Blanda sen ihop färsen och tillsätt mjölkblandningen successivt och rör hela tiden tills du fått i allt.

Arbeta ihop till en smidig smet och smaka av med salt och peppar.

Provstek gärna en bulle så du känner dig nöjd med smaksättningen.

Stek sedan köttbullarna i neutral olja och smör!

Deglasera pannan ni stekta köttbullarna i så att ni får ca 1dl sky sila av och ställ åt sidan.

Heta upp grädden & mjölken i en kastrull.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.

Späd med gräddmjölken & vispa till en slät sås.

Späd nu såsen med skyn och fonden.

Smaksätt såsen med gelén, soja, ansjovisspad, salt & peppar.

Låt såsen koka ihop i ca 15min.

Servera köttbullarna med den härliga gräddsåsen, lingon, pressgurka & kokt potatis.

Enjoy 🫎🍁

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.