Viltkött är enligt mig det mest klimatsmarta köttet vi kan äta! 🫎 Här är en husmansklassiker nämligen köttbullar gjorda på älgkött som serveras med kokt potatis, gräddsås, lingon & pressgurka! Svårslagen kombination om du frågar mig 🤩 Ofta när jag gör köttbullar så gör jag en stor laddning så fryser jag in färdiga köttbullar så man enkelt kan ta fram när man behöver 😃
Original recept från www.instagram.com
Jan. 7, 2024
1500 g älgfärs
Smör & neutral olja
3 dl mjölk
1.5 dl ströbröd
2 stora gullökar
3 st ägg
5 msk viltfond egen gjord (använder ni koncentrat så spädd enligt instruktionen på flaskan)
2 msk japansk soja
5 st enbär (krossade)
Salt & svartpeppar
2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl sky från köttbullarna
4 msk kalvfond (koncentrat)
Ansjovisspad
2 msk japans soja
1 msk gelé (jag hade rönnbärsgelé)
Salt & peppar
Vispa ihop mjölk, ägg, ströbröd, viltfond & sojan i en bunke och ställ åt sidan.
Skalla och finhacka löken, bryn sen löken tillsammans med enbären i en stekpanna med smör tills den precis börjat få färg.
Tillsätt sen brynta löken i bunken med mjölk blandningen och rör ihop.
Blanda sen ihop färsen och tillsätt mjölkblandningen successivt och rör hela tiden tills du fått i allt.
Arbeta ihop till en smidig smet och smaka av med salt och peppar.
Provstek gärna en bulle så du känner dig nöjd med smaksättningen.
Stek sedan köttbullarna i neutral olja och smör!
Deglasera pannan ni stekta köttbullarna i så att ni får ca 1dl sky sila av och ställ åt sidan.
Heta upp grädden & mjölken i en kastrull.
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
Späd med gräddmjölken & vispa till en slät sås.
Späd nu såsen med skyn och fonden.
Smaksätt såsen med gelén, soja, ansjovisspad, salt & peppar.
Låt såsen koka ihop i ca 15min.
Servera köttbullarna med den härliga gräddsåsen, lingon, pressgurka & kokt potatis.
Enjoy 🫎🍁