4 dl fiberhavregryn
1 dl linfrön
2 tsk salt
6 dl mellanmjölk
1 paket jäst
1/2 dl tranbär
1/2 dl aprikoser
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl chiafrön
7 dl vetemjöl
Blanda havregryn, linfrön och salt i en bunke. Värm 4 dl av mjölken tills det nästan kokar och häll de över grynen. Låt stå 15 minuter.
Rör ner resten av mjölken (kall) och låt blandningen bli ca 37°C. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.
Rör ner tranbär, aprikosen, solrosfrön och chiafrön i bunken.
Tillsätt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter med maskin.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk 40 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg upp degen på plåten och strö över lite mjöl och tryck ut så att den täcker plåten.
Pensla med vatten och strö över havregryn, tryck till lätt så att de fastnar. Skär till rutor och nagga med en gaffel. Täck den med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt dem i rutor.