Över 60 minuter

Wellington

En god och klassisk anrättning där oxfilén kommer till sin fulla rätt. Servera tillsammans med en mustig rödvinsås och valfria tillbehör och grödor, men tänk på att Beef Wellington i sig är väldigt mäktigt😊

Carl Henrik Svenson

Jan. 4, 2024

Ingredienser

1 kg oxfilé

140 g prosciutto di parma

500 g skogschampinjoner

2 - 3 st vitlöksklyftor

1 kruka färsk timjan

2 st smördegsrullar (om köpta)

0.5 st liten burk dijonsenap

1 - 2 st bananschalottenlök

1 st lagerblad

4 dl rödvin

Maizenamjöl

50 g smör

1 st mörk oxbuljongtärning

5 cl kalvfond

Plastfolie

Salt

Peppar

4 st äggulor

Gör så här

BEEF WELLINGTON. Hacka svampen i delar och lägg i en mixer. Addera 2-3 vitlöksklyftor och bryt ner timjanen. Mixa tills svampen blivit till en grynig massa, också kallat Duxelles. (Vissa gillar att addera även schalottenlök, det går också bra men då behöver ni ytterligare fler lökar).

Stek duxellen i smör på medelhög värme samt addera salt och peppar. Den ska inte få färgen utan avsikten är att koka bort vätskan. Lägg på en tallrik för att svalna.

Salta och peppra på oxfilén och bryn i panna på hög värme så att den får färg på samtliga sidor. Ta sedan av för att svalna.

Lägg ut rikligt med plastfolie på köksbänken. Placera sedan ut parmaskinkan som ett avlångt täcke. Ett paket i sidled och så det andra under men då att de sitter ihop. Bred därefter ut duxellen ovanpå parmaskinkan till ett jämnt lager. Hela ska vara täckt.

Bred på senap på hela oxfilén. Mängd är efter tycke men ett tunt lager räcker gott. Placera oxfilébiten i kanten på duxellen/skinkan och rulla ihop med plasten ovanpå. Använd sedan kanterna av plasten till att snurra/rulla så att anrättningen blir ordentligt tajt inplastat. Lägg i kylskåp åtminstone 30 minuter.

Vispa snabbt upp äggulorna i en skål. Bred ut smördegen med långsidan nedåt och pensla med äggula. Mät köttets längd i förhållande till smördegens utifall du behöver använda två rullar. Rulla försiktigt ut köttet ur plastfolien och lägg i kanten på smördegen. Rulla sedan ihop en gång så att smördeg täcker hela köttet och kan förslutas, men inte mer än så. Knipsa av överflödig deg både framför men också på sidorna. Spar dock en trekant på respektive sida så att de går att vika in. Använd överbliven smördeg till att göra mönster. Vanligast är ett nät vilket erhålles genom att ta en platta och skära små tunna snitt och veckla ut.

Pensla anrättningen med resterande äggulor och strö därefter över ordentligt med flingsalt. Sätt in i ugnen på 200 grader ca 25 minuter. Använd gärna termometer ca 46-48 grader.

RÖDVINSÅS. Snabbhacka schalottenlök. Smält ca 40-50 gram smör i en kastrull. När smöret smällt addera maizenamjöl och rör runt ordentligt så inget klumpar sig. Addera löken, lite färsk timjan och oxbuljongtärningen.

Höll i rödvinet, kalvfond och ett lagerblad samt ca 5cl vatten. Koka upp och låt sedan sjuda ordentligt till såsen börjat tjockna något och avger en god och mustig arom.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.