Min vän Linda @lindasfingermat har lärt mig att göra dessa underbara chilenska piroger! Hon har även skrivit boken "Comfort Food- från Chile till Skanör" där det finns massa goda recept på empanadas och annat gott! Har du vägarna förbi Skanör kan du njuta av dessa på Lindas restaurang i hamnen! Gör en stor laddning och frys in! Bästa picknicken ❤️
July 29, 2022
Gör degen:
125 g smör
800 g vetemjöl
1 tsk salt
3 dl kall mjölk
1 dl kallt vatten
1 ägg + 1 ägg till pensling
Fyllning:
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
500g nötfärs
1 msk paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk spiskummin
1/2 dl vatten
50 g russin
10 kärnfria kalamataoliver
2 hårdkokta ägg delade i 8 delar var.
1. Smält smöret. Blanda mjöl och salt och häll över smöret. Tillsätt mjölk, vatten och 1 ägg. Degen ska vara smidig, ta i mer mjöl om den är för lös eller klibbar för mycket. Knåda minst 5 min i degblandare eller 8-10 min för hand. Låt vila 30 min i rumstemperatur.
Finhacka lök och vitlök, stek i lite matolja utan att de tar färg. Lägg i köttfärsen och bryn ordentligt. Tillsätt alla kryddor, salt och vatten. Låt puttra en stund. Smaka av med salt. Lägg i russin och ta från värme.
Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen till ca 5 mm. Stansa ut rondeller ca 12 mm i diameter.
Lägg ca 2 msk av fyllningen och en äggbit mitt i varje degcirkel. Vik över degen så det blir "halvmåne", nyp ihop med fingrarna eller tryck till med en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg.
Grädda i ca 10 minuter tills empanadas blivit gyllenbruna.
Servera med pebre: mixa 250 g färska tomater med en liten hackad gul lök, 1 krm chiliflakes, 1 tsk salt, 1/2 tsk spiskummin, 1 kruka koriander och 1 msk vinäger.