Husmanskost när den är som allra bäst! Fluffigt potatismos, rökt sidfläsk, purjolök och en god köttbit med en härlig rödvinssås.
July 25, 2022
2 st schalottenlök
4 kvistar timjan
2 dl rödvin
0.5 dl portvin
4 dl kalvfond
700 g mjölig potatis
150 g smör
1 dl mjölk 3%
1 dl grädde
250 g rökt sidfläsk
1 st purjolök
800 g biff (4 skivor)
Salt & peppar
Neutral olja & smör att steka med.
Skala och skiva schalottenlöken tunt. Stek löken i olja tills den mjuknat och fått lite färg.
Tillsätt svålen från sidfläsket, rödvinet & timjanen i kastrullen du stekt löken i.
Reducera ner tills ungefär hälften av vätskan återstå.
Tillsätt fonden och låt nu allt koka på svag värme tills ungefär hälften av vätskan återstår.
Skala och koka potatisen.
Häll upp mjölken, grädden & smöret i en kastrull och värm upp det.
Mossa den kokta potatisen och tillsätt den varma vätskan. Vispa till ett härligt fluffigt mos, smaka av med salt & peppar.
Skär sidfläsket i kuber och skiva purjolöken tunt.
Salta & peppra köttet och stek sedan på hög värme i smör & olja i ca 3-4 min per sida. Låt köttet vila i minst 10 min innan servering.
Stek nu sidfläsket & purjolöken tills det blir krispigt.
Servera med mos i botten sedan köttet & toppa med det krispiga fläsket och purjolöken och avsluta med rödvinssås.