Grillade japanska kycklingspett för dig som vill prova nått nytt på grillen i sommar.
July 24, 2022
1.5 dl soja, japansk
2 msk socker
2 - 3 cm ingefära
2 st vitlöksklyftor
1 st salladslök
500 g kycklinglår
1 tsk sesamfrön
Blötlägg spetten om du använder träspett.
Lägg soja och socker i en kastrull. Krossa ingefäran, vitlöken och den vita delen av salladslöken lite lätt, och lägg också i kastrullen. Låt alltihopa reducera ner till ca gälften eller tills det blir lite trögare.
Skär kycklingen i långa remsor och trä på resorna på spetten omlott i ett sepantinmönster eller vågmönster. Då kan vissa delar av kycklingen bli lite extra brynta.
Grilla spetten först direkt över glöden, tills kycklingen får en gyllene brynt yta. Sedan kan du lägga spetten på en del av grillen där du inte har kolen direkt under och lägg på locket (om du har en). Låt spetten komma upp i ca 65 grader eller tills köttet känns lite fastare när man känner på det med fingret.
Ta ut spetten på en serveringstallrik, häll över såsen så att det täcker all kyckling. Strö över lite sesamfrön och skivade gröna delen på salladslöken.
Servera gärna med grillad broccoli och grillad spetskål, och häll gärna lite av såsen på grönsakerna också, eller använd såsen för att doppa i.