Halländsk julbordstradition. Mycket gott till skinkan, köttbullarna och prinskorvarna. Lagas med mycket kärlek och provsmakas tills den är färdig och smakar bra. Svårt att sätta exakta mått. Men gott blir det.
Dec. 24, 2023
3 kg grönkål (färsk)
10 st köttbuljongtärningar
5 l vatten med upplösta köttbuljongtärningar
2 - 3 msk vitpeppar
3 - 4 dl kesella
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
3 dl skinkspad
3 msk salt
Koka grönkålen i ca. fem liter vatten med köttbuljongtärningar. Koka i ca. 45 minuter. Häll av vattnet och krama grönkålen till bollar som fryses in vilket kan göras i god tid före jul.
Ta upp grönkålsbollarna från frysen och skär och strimla den lätt tinade grönkålen.
Stek sen grönkålen med smör, skinkspad, kesella, sirap och kryddor. Svårt med exakta mått. Smaka och njut.