Så god sås i denna förrätt att alla gäster nästintill slickar av tallriken 😋 En lyxig förrätt som är så god!
June 9, 2025
1 st gurka
8 - 12 st pilgrimsmusslor
Salt
25 g smör att steka i
100 g smör
1 dl crème fraiche, 32%
1 dl vispgrädde
1 msk finskuren gräslök
0.5 tsk limesaft
Salt
Nymalen svartpeppar
2 - 1 st lime
Salt
50 g forell- eller löjrom
Färsk dill
Börja med att pickla gurkan, gör sedan såsen och halstra till sist pilgrimsmusslorna. Då blir det rätt ordning för att få allt klart vid rätt tidpunkt. Pilgrimsmusslor blir lätt sega, så stek dem inte för länge, utan följ receptet.
Gör så här: 1. LIMESYRAD GURKA: Hyvla gurkan tunt på längden med hjälp av en mandolin. Fyra långa skivor räcker. 2. Lägg på ett fat och pressa lime över. Salta lite lätt och låt gurkan dra i kylskåpet under plast i ca 30 minuter.
2. SANDEFJORDSÅS: Smält smöret och tillsätt sedan crème fraiche och grädde. Rör ut till en slät sås på medelhög värme. 3. Rör i gräslöken och smaka av med pressad lime, salt och nymalen svartpeppar.
4. PILGRIMSMUSSLOR: Salta pilgrimsmusslorna lätt. 5. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek pilgrimsmusslorna i 30 sekunder per sida i en het panna. 6. Lägg i en klick smör till och ös pilgrimsmusslorna med smöret, som är brynt och aromatiskt.
7. Servering: Lägg upp de nyss halstrade pilgrimsmusslorna i en lite djupare serveringsrik. 8. Vrid gurkan och lägg den snyggt mellan musslorna. 9. Häll på den varma sandefjordsåsen och toppa anrättningen med forellrom och dill. Servera direkt!