Ca 50 minuter

Halstrade pilgrimsmusslor med sandefjordssås

Så god sås i denna förrätt att alla gäster nästintill slickar av tallriken 😋 En lyxig förrätt som är så god!

Millis Wernersson

June 9, 2025

Ingredienser

1 st gurka

8 - 12 st pilgrimsmusslor

Salt

25 g smör att steka i

100 g smör

1 dl crème fraiche, 32%

1 dl vispgrädde

1 msk finskuren gräslök

0.5 tsk limesaft

Salt

Nymalen svartpeppar

2 - 1 st lime

Salt

50 g forell- eller löjrom

Färsk dill

Gör så här

Börja med att pickla gurkan, gör sedan såsen och halstra till sist pilgrimsmusslorna. Då blir det rätt ordning för att få allt klart vid rätt tidpunkt. Pilgrimsmusslor blir lätt sega, så stek dem inte för länge, utan följ receptet.

Gör så här: 1. LIMESYRAD GURKA: Hyvla gurkan tunt på längden med hjälp av en mandolin. Fyra långa skivor räcker. 2. Lägg på ett fat och pressa lime över. Salta lite lätt och låt gurkan dra i kylskåpet under plast i ca 30 minuter.

2. SANDEFJORDSÅS: Smält smöret och tillsätt sedan crème fraiche och grädde. Rör ut till en slät sås på medelhög värme. 3. Rör i gräslöken och smaka av med pressad lime, salt och nymalen svartpeppar.

4. PILGRIMSMUSSLOR: Salta pilgrimsmusslorna lätt. 5. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek pilgrimsmusslorna i 30 sekunder per sida i en het panna. 6. Lägg i en klick smör till och ös pilgrimsmusslorna med smöret, som är brynt och aromatiskt.

7. Servering: Lägg upp de nyss halstrade pilgrimsmusslorna i en lite djupare serveringsrik. 8. Vrid gurkan och lägg den snyggt mellan musslorna. 9. Häll på den varma sandefjordsåsen och toppa anrättningen med forellrom och dill. Servera direkt!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.