Visst är lax ett måste på julbordet? Det tar bara ett dygn att göra egengravad lax, blir mycket billigare än att köpa och med rödbeta blir det extra fin lax i olika nyanser av rosa 💕
Original recept från www.instagram.com
Dec. 17, 2023
500 g lax med skinn
1 dl socker
0.5 dl salt
3 st mortlade vitpepparkorn
1 st liten kokt eller ugnsbakad rödbeta
Några dillstjälkar
Blanda socker, salt och vitpeppar i en form eller djup tallrik där Laxviken kan få plats.
Lägg i laxen med skinnet ner. Gnid in salt/ sockerblandningen lite runtom.
Toppa laxen med riven rödbeta, gnid in lite lätt. Lägg på dillkvistar.
Täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar.
Ställ in i kyl och låt stå i 20 timmar. Vänd på laxen ett par gånger under tiden
Ta upp laxen, torka av med hushållspapper eller skölja av snabbt (så brukar jag göra) och torka av sedan.
Skiva upp och servera 💕 God jul 🎄