Min mor Linneas recept đ„° Obs! Bittermandlarna ger kakorna en hĂ€rlig mandelsmak, men tĂ€nk pĂ„ att aldrig överdosera dem eftersom de Ă€r giftiga i riklig mĂ€ngd. Tips! Det gĂ„r bra att byta ut bittermandlarna till 5 droppar bittermandelarom istĂ€llet đ
Dec. 17, 2023
4 st bittermandlar (kan uteslutas, men ger mer smak pÄ kakorna)
1 dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
5 dl vetemjöl (3 hg)
1 st Àggula
0.75 dl sötmandel, hackad
0.75 dl pÀrlsocker
SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Riv bittermandeln fint. Blanda ihop mandeln, strösocker, smör och vetemjöl, lite i taget till en deg. LÄt degen vila i kylen i ca 30 min.
Rulla ut degen till fingertjocka lĂ€ngder. SkĂ€r dem i 4â5 cm lĂ„nga bitar.
Blanda ihop hackad sötmandel och pÀrlsocker i en skÄl.
LÀgg kakbitarna pÄ en plÄt med bakplÄtspapper.
Pensla kakorna med Àggvita och strö över mandel- och pÀrlsockerblandningen.
GrĂ€dda kakorna mitt i ugnen i 13â14 min. LĂ„t dem svalna pĂ„ ett galler.