6 st rödbetor
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 st gul lök
1 tsk vitlökspulver
3 msk rapsolja
3 dl risottoris
3 dl rött vin
1 krm torkad rosmarin
2 dl riven ost 28%
Salt
Svartpeppar
100 g chèvre
Skala rödbetorna och koka dem i ca 1l vatten till de nästan är mjuka
Lägg rödbetorna åt sidan och smula ner buljongtärning i rödbetsvattnet. Håll buljongen varm
Mixa hälften av rödbetorna med en stavmixer till en puré, skär andra häften i bitar
Hacka löken och fräs i rapsolja i en stekpanna tillsammans med vitlökspulver till löken mjuknat
Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut under omrörning
Häll på vinet, rör om och låt riset absorbera vinet
Tillsätt den torkade rosmarinen och sänk värmen på spisen
Häll på en deciliter buljong, rör om och låt sjuda
När det mesta av vätskan dunstat bort häller du på en deciliter buljong till
Rör om ofta och fortsätt tillsätta lite buljong åt gången till riset är al dente, det vill säga mjukt men med en hård kärna
När riset är så gott som klart, rör ner rödbetspurén
Dra bort stekpannan från värmen
Riv osten och rör ned
Smaka av med salt och peppar
Lägg upp risotton och toppa med smulad chèvre och rödbetsbitarna
Servera med ett stort glas mjölk och njut!