Nu är det hög tid att julbaka och fylla frysen med godsaker. Jag har tagit fram allt julpynt så där hemma är det fullt av små tomtar, röda dukar, adventsstjärnor och julgranen. Det är så mysigt! Förra året, efter jul, köpte jag även en julby på halva priset och det var sååå roligt att packa upp den i år. Så en lång duk fylld med små hus, granar, lyktstolpar, människor, djur och tomtar. Och vissa hus lyser upp och det blir såå mysigt. Jag och barnen älskar det! Men åter till julbaket, i år ville jag testa att veganisera fler julgodissorter och först ut är vegansk wienernougat. Den blev väldigt god och jag använde produkter som kan innehålla spår av mjölk så håll koll på det om ni är känsliga. Denna goding smälter i munnen och är verkligen så enkel att göra!
Original recept från sandracallermo.se av Sandra Callermo
Dec. 19, 2023
100 g mandelspån
250 g vegansk nougat
200 g vegansk mjölkchoklad
100 g vegansk mörk choklad
Sätt på ugnen på 175 grader. Häll ut mandelspånen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen 5-10 min så de får fin färg. Låt de svalna.
Ställ en kastrull på spisen med några cm vatten i. Låt koka upp. Under tiden kan du ta fram en värmetålig skål oh lägga i nougat samt grovhackad choklad. Ställ på kastrullen och smält ihop över vattenbad. Ha i en nypa salt. Ta bort bunken från värmen och rör ner mandelspånen så allt täcks.
Ta en form (ca 15×30 cm och lägg i bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut jämt. Ställ i kylen 2 timmar. Skär sedan i bitar.